Pages

Wednesday, February 24, 2016

Pernah rasa mcm ni??

Time kita tak solat, takde pulak pikir pasal apa2.Time baca Fatihah,time ruku',time Tahiyyat,time tu jugak la teringat baju kat ampaian, kasut kat luar, keter dah nak mati roadtax.Benda merepek2 yg masuk dlm kepala.Bila dah khayal ingat benda2 ni semua, kita pun terlupa rakaat ke berapa.. Ada tu, kita rasa mcm kentut, tapi betul ke kentut? Kalau kentut, batal wudhu..Batal ler solat.. Ishhh..Camne nak buat ni? Camne la nak khusyuk solat ni??

Meh sini nak bgtau..Bila kita solat, akan hadir Iblis bernama Khanzab,kejenya mmg mengacau orang solat.Kita akan teringat benda2 tak penting, pastu terlupa rakaat, pastu dia timbulkan keraguan.

Nabi SAW ada berpesan yg diriwayatkan oleh Imam Ahmad pasal benda ni. Kalau kentut,pastikan telinga kita dengar bunyi dan ada bau.Kalau takde, tu si Khanzab nyer kejer le tu.Kalau teringat benda2 kat luar solat,tu kejer si Khanzab jugak.Jahat kan dia ni?Samseng sungguh! Memang dia nak lalaikan kita.Nak kita tak khusyuk dalam solat.

Cara nak lawan si Khanzab ni ,
[1] Baca Ta'awuz (a'uzubiLLaHiminassyaitonnirrojim) sebelum solat pastu ludah ke kiri 3x (syarat meludah je.Bukan ludah dgn kahak-kahak sekali keluar)
[2] Baca Ayatul Kursi 1x
[3] Baca Surah an-Nas 1x

Pastu boleh niat dan teruskan solat.Cuba fahami maksud ayat2 bacaan solat tu.Sebab tu kita kena belajar.Apa tafsiran al-Fatihah,surah2 yg kita baca,bacaan waktu ruku', i'tidal, sujud dan lain2.Jadi sambil kita baca, kita faham.Bukan hafal dan baca tegak je.makin senang ler si Khanzab ni nak mengacau.Ok, pasni cuba taktik ni.Tengok siapa menang,kita atau syaitan?
In shaa Allah..

No comments: